Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Της ανάγνωσης δυσκολίες




Να βάλουμε τα δεδομένα μας κάτω.

Νούμερο 1. Τα βιβλία είναι ακριβά. Καταντήσαμε για τρία βιβλία στην καλύτερη των περιπτώσεων να δίνουμε 50 ευρώ. Και στις εποχές που ζούμε τέτοια χρήματα, δύσκολα βγαίνουν από το πορτοφόλι.

Νούμερο 2. Δανειστικές βιβλιοθήκες είναι λίγες. Και αυτές που υπάρχουν, από ό,τι ξέρω δεν έχουν πολλά από της τελευταίας κυκλοφορίας βιβλία.

Νούμερο 3. Καθημερινά κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία. Τα περισσότερα δεν μας αφορούν. Από αυτά που ενδεχομένως να μας άρεσαν ποια επιλέγουμε για να αγοράσουμε ή να δανειστούμε;

Νούμερο 4. Απαντώντας το νούμερο 3, υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι μαθαίνουμε για ένα βιβλίο από στόμα σε στόμα. Το διάβασε ένας φίλος, ένας γνωστός, το βλέπουμε αν το έχει και ενημερωνόμαστε. Ή καταλήγουμε στις κριτικές των εφημερίδων.

Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Πόσες φορές δεν έτυχε να αγοράσουμε ένα βιβλίο με διθυραμβικές κριτικές και στο τέλος να κλαίμε τα λεφτά μας; Πολλές φορές. Το διαβάζεις και λες αυτό είναι που οι άλλοι χαρακτήρισαν αριστούργημα και βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη; Το μετροφυλλάς, το εξετάζεις και δεν καταλαβαίνεις τι πήγε λάθος.

Τώρα, εισερχόμαστε στο μέγα ερώτημα. Κρατάτε ένα βιβλίο που δεν σας τραβά. Που πετάγεστε γραμμές αν όχι και σελίδες για να βρείτε κάτι που σας αρέσει. Με το ζόρι κρατιέστε να μην το πετάξετε. Τελικά, τι συνήθως κάνετε; Τελειώνετε το βιβλίο έστω και με το ζόρι, τουλάχιστον να μην πάνε εντελώς χαμένα τα χρήματα που δώσατε; Ή το πετάτε στη βιβλιοθήκη με την ελπίδα ότι κάποτε θα το δείτε με άλλο μάτι και θα το διαβάσετε; Ή το χαρίζετε ξέροντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να το πάρετε ξανά στα χέρια σας;

9 σχόλια:

  1. καίρια και σημαντικά τα σημεία σου και τα ερωτήματα....

    θα έλεγα αν δυσκολεύεσαι να το τελειώσεις, να το αφήσεις στην βιβλιοθήκη για μελλοντική χρήση.
    εκτός και αν δεν σου άρεσε καθόλου οπόταν και το χαρίζεις...
    και στην μακρινή περίπτωση που κάποιοι γνωστοί σου εκφραστούν θετικά προς αυτό, το δανείζεσαι από το άτομο στο οποίο το χάρισες εξαρχής και του δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία....

    υ.γ. ένηξερω γιατί μου έφκηκε τόσο μεγάλο το σχόλιο, ούτε γιατί η νεοελληνική.... :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσπαθώ έστω και με το ζόρι να το τελειώσω. πως είναι να τρώς κολοκάσι ωμό με το ζόρι επειδή πρέπει; ακριβώς το ίδιο συναίσθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν το έχω αγοράσει το τελειώνω και μετά το χαρίζω.Αν το'χω δανειστεί πιθανότατα δε θα το τελειώσω.Το καλοκαίρι διάβασα κάποιο το οποίο ήταν τόσο χάλια που ούτε να το χαρίσω δεν ήθελα και το επέστρεψα στον εκδότικό οίκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα τούτο συμβαίνει μου με μερικά κλασσικά κυρίως. Πχ, Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ πρεπει να το δοκίμασα τρεις φορές ως τωρά. Κάθε φορά που παραιτούμαι νευριάζω και βάλω το πίσω στη βιβλιοθήκη με την ελπίδα πως κάποια μερα εννα τα καταφέρω.
    Νομίζω πως με το να το δώκεις πάρακατω εν σάνα και χάνεις μια μάχη. Εν κρίμα, ποττέ δεν ξέρεις, ίσως απλά ενεν η κατάλληλη στιγμή, ίσως εν έχεις την απαιτούμενη υπομονή. Φυσικά μπορεί και να διαβάζεις μαλακία απλώς, οπότε με το να μεν το τελειώνεις μπορεί να κάμνεις και χάρη στον εαυτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπάνια θα αγοράσω ένα βιβλίο από τις κριτικές. Κυρίως είναι λόγος να Μην αγοράσω ένα βιβλίο που έχουν υποθεί πολλά γι αυτό. Μου αρέσει να ψάχνω στα ράφια, να βρω αυτό που θα μου κάνει κλικ.

    Μου έτυχε όμως να μην με τραβά κάποιο βιβλίο που επέλεξα.
    Αν θέλω τόσο πολύ να το διαβάσω θα μαζοχιστώ να το διαβάσω.
    Ή θα το βάλω στο ράφι γι άλλη φάση. Που θα έχω το κέφι να διαβάσω κάτι.. αδιάφορα....

    Έχει φορές που έχω 2-3 βιβλία ξεκινημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αφήνω τα στην βιβλιοθήκη και διαβάζω τα το καλοκαίρι στην παραλία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το 1. δοκίμασε ιστοσελίδες που έχουν μεταχειρισμένα βιβλία. Αν και μεταχειρισμένα συνήθως εν καλά και αρκετά φτηνά μπορώ να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αννα εχεις να προτεινεις καμια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σίγουρα δεν θα το διαβάσω, θα το αφήσω στο ράφι. Έχω βιβλίο στην αναμονή για δεκαετία.
    Βλέπω τις κριτικές των εφήμερίδων κ.λ.π. αλλά συνήθως αγοράζω εκείνο που θα μου κάμει κλίκ στο ράφι του βιβλιοπωλείου, αλλά σίγουρα λιγότερα απο παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή